Thursday, 9 May 2013

ASSALAMUALAIKUM..hai..my second entry ni sy nk introduce my buddiez...:)...ohh lupe..nk bgitau name..nAme saya ZALIKHA BINTI ZAMARUDIN...every single time i intro my name.sure ad org tanye.."tu jeke name??xde Nurul?xde Siti?xde Nur?" da cukup bosn dgn soaln ini..tu je name saya..n my buddiez ni pggil saya zeka jerr..cool kan??hahahaa.. oh melalut plak..oke2.. nk knlkn kwn2 sya ni..jeng jeng jeng!!!! haaaaa..ni lah geng kami..tapi mse ni xcukup..xsume yang ad..ummi ng aisyah xde....jap2..nk cari yang ad sume... haaaa..ni baru ad sume....oke..nk mention lah name korang...start dari kanan lah erk..afdal sikit..aten.oni.syimah.shams.balqis.ummi...haha yg pling "TINGGI" tu ak...haha..mija.anis..azwa..ecah....tpi..sya ng leha akdop..kirenyer xsume lah ad ni..ramai kan? cube bygkan bila 13 org geng ni bergabung???hahahaaha..tunggang langgang asrama...oh lupe..kami sume ni geng hostel..maklumlah org jauh la katekan..hahaha...btw..lenguh da nk tlis..nanti lop sambung n nk cerita sal budop2 ni..sowg2..betapa nakalnyer kite kan...?? #SayangBerengsSume...hahaha

haii..

haiii..oppsss lupe..ASSALAMUALAIKUM...ohh lame benor i xbuka blog ni..rupanya kau msih hidup yerr sayang..ekceli i da buat blog baru pom sebab i merajuk dgan u lah blog..hehehe..btw i nk update blog ni lah..then nk delete blog baru tu...ohh kawan2..sori..ak nk story kisah korang dalam blog ak yang ni lah.KISAH KITA..haha...btw i miss u giler gilerrr...aku sayang u ollsss...melebih da ni..haha.. xpelah..just sampai sini dulu..nanti ak update lagi blog ni..babai..

Wednesday, 21 December 2011

eRti cIntA PAPA

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri, yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya…..

Akan sering merasa rindu sekali dengan Mamanya.

Lalu bagaimana dengan Papa?
Mungkin karena Mama lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari,
tapi tahukah kamu, jika ternyata Papa-lah yang mengingatkan Mama untuk menelefonmu?
Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, Mama-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng,
tapi tahukah kamu, bahwa sepulang Papa bekerja dan dengan wajah lelah Papa selalu menanyakan pada Mama tentang kabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil…
Papa biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal
Dan setelah Papa mengganggapmu bisa, Papa akan melepaskan roda bantu di basikalmu…
Kemudian Mama bilang : “Jangan dulu Papa, jangan dilepas dulu roda bantunya” ,
Mama takut putri manisnya terjatuh lalu terluka….

Tapi sadarkah kamu?

Bahwa Papa dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama karena dia tahu putri kecilnya PASTI BISA.
Pada saat kamu menangis merengek meminta boneka atau mainan yang baru, Mama menatapmu iba.
Tetapi Papa akan mengatakan dengan tegas : “Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang”
Tahukah kamu, Papa melakukan itu karena Papa tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi?

Saat kamu sakit , Papa yang terlalu khuatir sampai kadang sedikit membentak dengan berkata :
“kan dah cakap!jangan minum ais!”.
Berbeza dengan Mama yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.
Ketahuilah, saat itu Papa benar-benar mengkhuwatirkan keadaanmu.

Ketika kamu sudah beranjak remaja….
Kamu mulai menuntut pada Papa untuk dapat izin keluar malam, dan Papa bersikap tegas dan mengatakan: “Tidak boleh!”.

Tahukah kamu, bahwa Papa melakukan itu untuk menjagamu?
Karena bagi Papa, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..
Setelah itu kamu marah pada Papa, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu…
Dan yang datang mengetok pintu dan membujukmu agar tidak marah adalah Mama….

Tahukah kamu, bahwa saat itu Papa memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya,
Bahwa Papa sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?
Ketika saat seorang lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu, Papa akan memasang wajah paling cool sedunia…. :’)
Papa sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbual berdua di ruang tamu..

Sadarkah kamu, kalau hati Papa merasa cemburu?
Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan Papa melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.
Maka yang dilakukan Papa adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuwatir…

Dan setelah perasaan khuwatir itu berlarut - larut…

Ketika melihat putri kecilnya pulang larut malam hati Papa akan mengeras dan Papa memarahimu.. .
Sadarkah kamu, bahwa ini karena hal yang di sangat ditakuti Papa akan segera datang?
“Bahwa putri kecilnya akan segera pergi meninggalkan Papa”
Setelah lulus SPM, Papa akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau pansyarah..
Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan Papa itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti…
Tapi kan Papa tetap tersenyum dan mendukungmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan Papa


Ketika kamu menjadi gadis dewasa….
Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain…
Papa harus melepasmu di bandara.
Tahukah kamu bahwa badan Papa terasa kaku untuk memelukmu?
Papa hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati. .

Padahal Papa ingin sekali menangis seperti Mama dan memelukmu erat-erat.
Yang Papa lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata “Jaga dirimu baik-baik ya sayang”.
Papa melakukan itu semua agar kamu KUAT…kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu memerlukan wang untuk membiayai wang semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah Papa.
Papa pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya bisa merasa sama dengan teman-temannya yang lain.
Ketika permintaanmu bukan lagi sekedar meminta boneka baru, dan Papa tahu ia tidak bisa memberikan yang kamu inginkan…
Kata-kata yang keluar dari mulut Papa adalah : “Tidak…. Tidak bisa!”
Padahal dalam batin Papa, Ia sangat ingin mengatakan “Iya sayang, nanti Papa belikan untukmu”.

Tahukah kamu bahwa pada saat itu Papa merasa gagal membuat anaknya tersenyum?
Saatnya kamu diishtiharkan sebagai seorang sarjana.
Papa adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.
Papa akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat “putri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang”

Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada Papa untuk mengambilmu darinya.
Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..
Karena Papa tahu…..
Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya….
Saat Papa melihatmu duduk di Pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya pantas menggantikannya, Papa pun tersenyum bahagia….

Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu Papa pergi kebelakang sebentar, dan menangis?
Papa menangis karena papa sangat berbahagia, kemudian Papa berdoa….
Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Papa berkata: “Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik….
Putri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita yang cantik….

Bahagiakanlah ia bersama suaminya…”
Setelah itu Papa hanya bisa menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk…
Dengan rambut yang telah dan semakin memutih….
Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya….
Papa telah menyelesaikan tugasnya….

Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita…
Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat…
Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis…
Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu. .
Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa “KAMU BISA” dalam segala hal…

Monday, 19 December 2011

fitrah manusia

manusia...
dah fitrah kan nak rasa mencintai dan dicintai...
tapi jgn lak tersalah memberi hati
pada insan yang tak reti nk menghargai...
nanti nangis tak berlagu lah..
taw tak?
sedalam mane pom cinta kita kat seseorang tu
kita xboleh berharap yang orang tu akan jdi milik kita..
biar kita jer taw sajauh mana
perasaan kasih dan sayang kita kat dia...
yang penting kita usaha buktikan kita sayangkan dia..
satu hari nanti,
bila dia dah kehilangan kita
dia akan berfikir sendiri segala pengorbanan yang kita lakukan..
saat tu baru lah dia taw betapa pentingnya kita pada dia..
dan barulah dia akan mula menghargai kita..
teman2 sume...
biarlah dia menolak kasih sayang dan cinta kita
kerana lebih perit jika kita dimiliki tapi tak dihargai...

yang penting.
kita pendamkan saja orang yang kita sayang
dan berdoa pada ALLAH agar dia menjadi jodoh kita..
itu pom satu jihad..
jangan khuatir jika dia tidak menjadi milikmu..
mungkin ALLAH ingin memberikan yang lebih baik daripada dia..
hargailah apa yang kita ada sekarang..

DAN..
jangan bersedih jika kita tak dapat memiliki cinta manusia..
kerna cinta ALLAH itu selalu mekar..
cinta manusia hanya sementara..
tapi cinta ALLAH tu kekal abadi..

''cintailah orang yang mencipta lebih dari yang dicipta..
kerana yang mencipta itu mencipta yang dicipta untuk dicinta..''

Sunday, 11 December 2011

nAseHat unTuk kAum HAWA

hey!! sbnarnya ika bosn ni..mcm ad mood jer nk tlis entry ni...
huhu.. xdelah sbnarnya nk share jer ap yg ika taw..
abah ika selalu pesan..sush taw nak jaga anak pompuan ni..
abah selalu cakap,jadilah perempuan yang pandai jaga maruah diri..
perempuan yg terjaga maruah nya,INSYAALLAH hidup dyer bhagia..
abah cakap:
"jadilah seperti mutiara..yang tersimpan rapi di dasar lautan..
hanya orang yang berusaha dan bersungguh sahaja yang akan mendapatnya..
apabila dah dapat mutiara tersebut,
pasti akn dsimpan didalam bekas yang tersembunyi
dan terlindung dari pandangan manusia lain.."
abah cakap:
"jangan jadi mcm gelang2 yang jual kat pasar mlm tu..
sbb gelang2 tu sume terdedah kpd org rmai..
andai gelang tu terjatuh ke tanah,
xde sape nak ambik sbb gelang tu murah jer..
malah gelang tu siap dipijak2 lagi oleh manusia yang lalu lalang kat area tu.."
maknanya:
sama lah macam pompuan ni..
pompuan yang menutup aurat pasti sukar untuk didekati...
sbb maruah diyer tggi..
sbb perempuan yang menutup aurat ni sayang akan ayah dan saudara2 lelakinya,
coz dia xnak ayah dan saudara2 lelakinya ditarik ke neraka jahanam
krna gagal mendidiknya..

jganlah jadi cam perempuan yang xda maruah diri..
jgan suke2 aty jer serah body kat jantan yg dicintai...
bkn mcm tu cara nak membuktikan cinta pd seorang lelaki..
law ad jantan cam tu reject jer tros..
xrugi pom dia hilang sowg..
ingat! JODOH,AJAL,MAUT tu TUHAN da aturkan..
stakat ilang sorg,xde hal lah..
kita msti yakin janji ALLAH tu pasti..

for ur information jantan ni nk uji pompuan jer..
jahat2 mane pom laki tu dia nak sebaik baik wanita gak jadi wife dia..
laki ni xnak pompuan yg xde maruah diri..
dyer nak pompuan yang soleh untuk jadi pembimbing kepada anak2nya kelak...

ingatlah wahai wanita...
biar tak cantik paras rupa tapi hati budi cantik
drpd mempunyai wajah yang cantk tp xtaw jga maruah diri..

walaupun kita xmampu menjadi seperti srikandi ISLAM
walaupun kita tidak secantik BALQIS untuk mendapatkan teman sehebat SULAIMAN..
walaupun kasih kita tidak setulus SITI ZULAIKHA terhadap YUSOF..
walaupun kita tidak sehandal SITI KHADIJAH untuk memiliki insan sesempurna RASULULLAH..
tp cukup lah kita jadi insan yang
- taat perintah ALLAH
- taat perintah suami
INSyAAlah syurga milik kita..

"Dunia itu adalah perhiasan..
dan seindah-indah perhiasan dunia
adalah wanita solehah"

AlahAi mAnuS!a..

nobody's perfect k..so do i..
law jadi manusia tu jgnlah pandai cari salah org jer..
salah sendiri pom pandai2lah nilai..
sumer manusia x lari dari melakukan kesalahan kan?
but DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER..
tak semua org yang melakukan keselahn ni jahat..
dan x semua org yg lemah lembut tu baik..
Manusia zaman sekarang selalu nilai seseorang manusia dari luaran je kan.
sekali manusia tu buat jahat selamanya dianggap jahat..
dan bila org yg pernah wak salah tu melakukan kebaikan
kiter xpernah nk tgok pom kan..xpernah nk apprciate pom kan??
pas tu siap ley kate lagi "alah belagak alim lah tu".
HELLO!!!!!!!!!
x semestinya org yg pernah wak salah ni selalunya akan wak salah..
tp saya pelik lah..
why masyarakat kita ni selalu panadang serong kat orang yang buat salah?
bagilah dyerorg pluang kedua..xsalah kan?
fikir2lah wahai manusia semua..
sapelah kita ni nk nilai org..
dripada nilai diri org lain baik kita nilai diri kita sendiri..
sama2lah kita tegur law ad wak silap..
ingat-mengingati...

"memaafkan orang lain beerti memaafkan diri sendiri.
hidup terlalu singkat untuk membenci.
sucikanlah hati mencari ILLAHI."

Thursday, 8 December 2011

lUkiSan aLaM

hIdup Tak sElalunYa inDah
lanGit tAk seLalunYa cErah
mAlaM sUraM tak bErbIntanG
iTulah lUkisAn alam
begituLah aTurAn TUHAN..
jadiLah RumPut nan lEmaH leMbut
tAk lUrUh dIpukUl riBut,
jAdIlah karanG di DasAr lAutAn
tAk teruSik dIlanDa baDai
dAlam sUkar...
hiTung kesYukuranMU
dAlam SenAng..
awasI keAlpaAnMu
seTitIs dEriTA seGunuNG kurNian-NYA
janGaN kAu harApKan keseNanGan
hiDup satU perJuanGan
jangAn denDam bErpanjangAn
maAfkanlaH keSalAhaN insAn
Dalam diam...
tabuRkanLAh baktImU
dalAm tenang..
buangkan amarahMu
suBurkan sabar dalam jIWA mu iTU..
kini kau MaSIh dAlam timAngan
deWasalaH daLam hArapan
keNalilAh erTi kehiduPAn
hiDupLah bErsama ISLAM..
bahagiAlah bersama IMAN..