Sunday, 11 December 2011

nAseHat unTuk kAum HAWA

hey!! sbnarnya ika bosn ni..mcm ad mood jer nk tlis entry ni...
huhu.. xdelah sbnarnya nk share jer ap yg ika taw..
abah ika selalu pesan..sush taw nak jaga anak pompuan ni..
abah selalu cakap,jadilah perempuan yang pandai jaga maruah diri..
perempuan yg terjaga maruah nya,INSYAALLAH hidup dyer bhagia..
abah cakap:
"jadilah seperti mutiara..yang tersimpan rapi di dasar lautan..
hanya orang yang berusaha dan bersungguh sahaja yang akan mendapatnya..
apabila dah dapat mutiara tersebut,
pasti akn dsimpan didalam bekas yang tersembunyi
dan terlindung dari pandangan manusia lain.."
abah cakap:
"jangan jadi mcm gelang2 yang jual kat pasar mlm tu..
sbb gelang2 tu sume terdedah kpd org rmai..
andai gelang tu terjatuh ke tanah,
xde sape nak ambik sbb gelang tu murah jer..
malah gelang tu siap dipijak2 lagi oleh manusia yang lalu lalang kat area tu.."
maknanya:
sama lah macam pompuan ni..
pompuan yang menutup aurat pasti sukar untuk didekati...
sbb maruah diyer tggi..
sbb perempuan yang menutup aurat ni sayang akan ayah dan saudara2 lelakinya,
coz dia xnak ayah dan saudara2 lelakinya ditarik ke neraka jahanam
krna gagal mendidiknya..

jganlah jadi cam perempuan yang xda maruah diri..
jgan suke2 aty jer serah body kat jantan yg dicintai...
bkn mcm tu cara nak membuktikan cinta pd seorang lelaki..
law ad jantan cam tu reject jer tros..
xrugi pom dia hilang sowg..
ingat! JODOH,AJAL,MAUT tu TUHAN da aturkan..
stakat ilang sorg,xde hal lah..
kita msti yakin janji ALLAH tu pasti..

for ur information jantan ni nk uji pompuan jer..
jahat2 mane pom laki tu dia nak sebaik baik wanita gak jadi wife dia..
laki ni xnak pompuan yg xde maruah diri..
dyer nak pompuan yang soleh untuk jadi pembimbing kepada anak2nya kelak...

ingatlah wahai wanita...
biar tak cantik paras rupa tapi hati budi cantik
drpd mempunyai wajah yang cantk tp xtaw jga maruah diri..

walaupun kita xmampu menjadi seperti srikandi ISLAM
walaupun kita tidak secantik BALQIS untuk mendapatkan teman sehebat SULAIMAN..
walaupun kasih kita tidak setulus SITI ZULAIKHA terhadap YUSOF..
walaupun kita tidak sehandal SITI KHADIJAH untuk memiliki insan sesempurna RASULULLAH..
tp cukup lah kita jadi insan yang
- taat perintah ALLAH
- taat perintah suami
INSyAAlah syurga milik kita..

"Dunia itu adalah perhiasan..
dan seindah-indah perhiasan dunia
adalah wanita solehah"

0 comments: